Główna Artykuły Medycyna chińska
Medycyna chińska
Cytryniec chiński - owoc pełen zdrowia

Cytryniec chiński jest bardzo starą rośliną leczniczą. Pierwsze wzmianki na jej temat można znaleźć w Chińskiej Farmakopei z 250 r.p.n.e, gdzie nazywana była wu-wei-zi, czyli owocem o pięciu smakach. Jej jagody bowiem smakują bardzo nietypowo - okrywa jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie, a cały owoc nabiera słonego posmaku w miarę upływu czasu. Przez tysiąclecia była bardzo ceniona ze względu na wielokierunkowe działanie lecznicze, również obecnie jest bardzo popularna w Chinach, na terenie byłego ZSRR, w Bułgarii, Japonii i Korei. Jej skuteczność i wybitne możliwości potwierdza nie tylko tradycja, ale i coraz więcej badań. W Polsce znana przede wszystkim jako pnącze ozdobne, jednak w ostatnich latach można zaobserwować wzrost zainteresowania cytryńcem ze względu na walory smakowe i lecznicze.