Główna Przyprawy Anyż gwiazdkowany 50g
Przyprawy arrow Anyż gwiazdkowany 50g
Andrographis paniculata 50gAshwagandha 50g

Anyż gwiazdkowany 50g



Gwiazdka anyżu


ZASTOSOWANIE

Używa się go głównie do duszonych potraw mięsnych, którym nadaje wyśmienity smak i niezapomniany aromat. Owoce anyżu dodawać można do drobiu, wieprzowiny, wszelkiego rodzaju tłustych mięs, pieczonej ryby, owoców morza – zyskują dzięki niemu charakterystyczny smak. Świetnie komponuje się również z warzywami. Anyżem aromatyzuje się także kompoty, potrawy słodkie z ryżu, budynie. Bywa również dodawany do niektórych napojów - ponczów, syropów, likierów itp. Przed dodaniem do potraw całe owoce i wraz z nasionami można rozdrobnić w moździerzu lub zmielić. Jest istotnym składnikiem chińskiej mieszanki pięciu przypraw.
Można dodawać go do dań z porów. Anyżem aromatyzuje się likiery (np. Pastis), gumy do żucia oraz inne wyroby cukiernicze (ciastka, lizaki). Po skończonym posiłku można pożuć kawałek anyżu w celu odświeżenia oddechu. Anyż gwiazdkowy można łączyć z miętą, kminkiem, rozmarynem oraz imbirem. Nie należy jednak używać go w nadmiarze, aby nie zdominował swoim charakterystycznym aromatem całej potrawy. 


Zawiera olejki eteryczne, kumaryny, flawonoidy, a także sterole roślinne. Poprawia nastrój.

Dekoracja

alt

Ale anyż to nie tylko smak, to również… dekoracja. Owoce anyżu gwiazdkowatego kształtem przypominają ośmioramienną gwiazdę, w której znajdują się lśniące torebki nasienne. Prześliczny kształt anyżu sprawił, że powszechnie stosuje się go do dekoracji dań mięsnych, rybnych, deserów, a nawet drinków. Gwiazdki anyżu z pewnością urozmaicą nie tylko niejedną potrawę, ale również przystroją stół, pięknie komponując się z białym obrusem.

Historia

Anyż gwiazdkowaty, zwany również badianem, ceniony był już w starożytnym Egipcie. Wzmianki o tej przyprawie odnaleźć można w zapisach lekarza Dioskorydesa oraz u Pliniusza i Karola Wielkiego. Anyż pochodzi z Chin i Wietnamu, gdzie jest używany najczęściej. W Europie, do której dotarł szlakiem herbacianym przez Rosję, znany jest od trzech wieków.

Anyż gwiazdkowany est bardziej aromatyczny niż anyż zwykły, a najbardziej aromatyczną częścią nie są nasiona, a gwiazdkowaty owoc. Polecany jest do doprawiania każdego rodzaju mięsa – drobiu, wieprzowiny i wołowiny, a także do ryb i owoców morza.

Działanie lecznicze

alt

 

Anyż gwiazdkowaty od wieków znajduje zastosowanie z medycynie naturalnej - poprawia przemianę materii, łagodzi objawy kolki i inne silne bóle, działa odświeżająco. Szczególnie poleca się go przy bólach brzucha, wzdęciach u niemowląt oraz małych dzieci. Pobudza wydzielanie mleka u karmiących matek, które również dla osesków ma właściwości rozkurczowe. Anyż łagodzi nieżyty dróg oddechowych. Działa łagodnie wykrztuśnie, pobudza też czynność wydzielniczą błon śluzowych górnych dróg oddechowych.

 

 

 



Komentarze klientów:

Nikt jeszcze nie komentował tego produktu.
Aby napisać komentarz prosimy o zalogowanie się.


Zobacz także.

Bertram
Bertram
33,50 zł

Yerba Mate Pajarito 0,5 kg
Yerba Mate Pajarito 0,5 kg
20,99 zł
17,99 zł
Taniej o : 3,00 zł

Ostropest plamisty mielony 125g
Ostropest plamisty mielony 125g
9,90 zł
8,40 zł
Taniej o : 1,50 zł