Główna Przyprawy Kumkwat suszony
Przyprawy arrow Kumkwat suszony
KrwawnikKwiat Akacji

Kumkwat suszony



Kumkwat (Fortunellato małe drzewko lub krzew dorastający do 2 m wysokości. Jego owoce zwykle są owalne, ale mogą być też okrągłe lub tak małe, że po wysuszeniu przypominają rodzynki. Do Europy trafił w XIX wieku dzięki Robertowi Fortune’owi, szkockiemu kolekcjonerowi roślin, który sprowadził go do Królewskich Ogrodów Botanicznych Kew w Londynie. Od jego nazwiska pochodzi dzisiejsza nazwa łacińska kumkwatu – Fortunella. Nazwa „kumkwat” natomiast pochodzi z języka kantońskiego (jeden z języków chińskich) i znaczy dosłownie „złota pomarańcza”.

Jest niezwykle atrakcyjnym cytrusem, przypominającym swoim wyglądem filigranową pomarańczę.

Ma wyśmienity zapach i cierpko-słodki smak.

Pochodzi z Chin, aktualnie uprawiany na całym świecie.

Można go spożywać surowego, bądź w przetworach (marmolady, dżemy) - jadalną ma też skórkę, bogatą w witaminę C.

Spożywanie na surowo. Suszone i świeże jako dodatek do sałatek, deserów, musli, a nawet do mięs. Można go również marynować w słodko-kwaśnej zalewie



Komentarze klientów:

Nikt jeszcze nie komentował tego produktu.
Aby napisać komentarz prosimy o zalogowanie się.