Główna Artykuły Zioła Andyjskie Acerola - na zdrowie!
Acerola - na zdrowie!
Zioła Andyjskie

Acerola od wieków była wykorzystywana w Meksyku i Ameryce Południowej przeciw czerwonce, zapaleniu wątroby oraz jako środek przeciwgorączkowy. Współczesne badania prowadzone nad owocem Aceroli potwierdziły, że są one bogatym źródłem nie tylko witaminy C, ale także żelaza, wapnia, beta karotenu i fosforu.Jest krzewem występującym naturalnie na obszarze rozciągającym się od południowej części Ameryki Północnej (Texas, Meksyk), aż po Kolumbię i Brazylię.

ZASTOSOWANIE:

Współcześni potomkowie Azteków, Majów i Inków zażywają owoce Semeruco w przypadkach niedokrwistości, cukrzycy, wysokiego poziomu cholesterolu i problemów z wątrobą.

Jedynymi elementami wykorzystywanymi z krzewu Aceroli są jego owoce. Gdy dojrzeją spożywa się je w postaci surowej, a także sporządza się z nich dżemy i galaretki. Aby były zdatne do eksportu i późniejszego spożycia, preparuje się je poprzez suszenie, lub liofilizowanie.

PRZECIWWSKAZANIA I ŚRODKI OSTROŻNOŚCI:

Owoc Aceroli może powodować reakcje alergiczne u ludzi, którzy są uczuleni na lateks.
Według innych badań, w styczności z liśćmi rośliny Malpighia gabra, u niektórych osób może pojawić się skórna reakcja alergiczna.

Inne nazwy: Wiśnia z Barbados, Wiśnia wschodnioindyjska, Cereza, Semeruco, Cerisier, Florida Sweet oraz Manoa Sweet

 

Dostępność:

Wysokiej jakości Acerola można znaleźć w Magicznym Ogrodzie.