Główna Artykuły Zioła Andyjskie STEVIA – uzdrawiająca moc natury
STEVIA – uzdrawiająca moc natury
Zioła Andyjskie

Stevia rebaudiana jest rośliną zielarską pochodzącą z Paragwaju, gdzie Indianie Guarani od setek lat używają jej liścia głównie do słodzenia, zwłaszcza herbaty paragwajskiej zwanej mate. W miejscowym języku występuje pod nazwą kaadży, co znaczy: "słodkie ziele".

Dobrej jakości stevia jest trzydzieści razy słodsza od rafinowanego cukru, a łyżeczka suszonych liści osłodzi litr herbaty! W roku 1931 otrzymano ekstrat w proszku. Główny naturalny składnik rośliny występujący w stężeniu sięgającym 13% to stewiozyd, czyli glikozyd diterpenowy, pochodna stewiolu. Z liści stevii można róznież wyekstrahować inne substancje słodzące: rebaudiozydy i dulkozyd.

Ta wspaniała roślina ma wiele innych dobroczynnych właściwości. W 1992 roku Wydział Stomatologii Uniwersytetu w Illinois opublikował artykuł, w którym podaje, że stewiozyd, chociaż jest naturalnym słodzikiem, nie powoduje rozwoju próchnicy. Z kolei badania przeprowadzone na Tajwanie wskazywały na możliwość wykorzystania stevii w regulacji ciśnienia krwi. Niedawno w Danii wykryto, że stewiozyd mógłby być stosowany w leczeniu cukrzycy. Roślina ta pomaga chorym odstawić insulinę. Reguluje czynność trzustki. W badaniu obejmującym dwudziestu pięciu pacjentów poziom cukru obniżył się o 35,2%. Nadaje się także dla hipoglikemików.

Zaobserwowano, że stevia zmniejsza częstość zachowań na przeziębienie i grypę. Ponadto, okazała się skuteczna w odchudzaniu oraz leczeniu otyłości: ma blisko zero kalorii, osłabia apetyt, tłumi uczucie głodu, znacząco zwiększa tolerancję glukozy i hamuje jej przyswajanie. Z innych schorzeń należy wymienić: drożdżyce, zespół napięcia przedmiesiączkowego, nadpobudliwość psychoruchowa u dzieci, uzależnienie od alkoholu i nikotyny.. Przeciwdziała stresowi, jest środkiem tonizującym serce, poprawia trawienie, a nawet przyspiesza rekonwalescencję po chorobach lżejszych. Zewnętrznie wyciągi wodne stosuje się na raka skóry, wyprysk, łojtok. W maseczkach kosmetycznych – na zmarszczki, trądzik pospolity, różne defekty cery, zapobiega także starzeniu przedwczesnemu skóry.

Stevia nadaje się znakomicie dla osób, które ze względów zdrowotnych nie mogą używać cukru, syropów bądź miodu. Z kolei sztuczne słodziki mają szkodliwe działanie, co zostało dowiedzione naukowo. Sproszkowane liście służą w przyrządzaniu napojów, surówek, sałatek, ciast, deserów, wypiekaniu pieczywa.

Stevię stosuje się w postaci naparu, proszku, sproszkowanych ziół w kapsulkach oraz papki. Natomiast współczesne ekstrakty i izolaty wykazują słabsze działanie lecznicze, ponieważ w procesie otrzymywania następuje znaczny rozkład substancji czynnych, zawierają zbędne wypełniacze, a nawet szkodliwe dla zdrowia chemikalia.

Sposób użycia podany na opakowaniu jest do powszechnego użytku i nie należy go używać za ogólnie obowiązujący. Najbardziej skuteczna jest receptura ajurwedyjska (tradycyjnej medycyny indyjskiej).

Roślinę można z powodzeniem uprawiać z sadzonek.