Główna Zioła od A do Z Kardamon 50g owoc z łupinką
Zioła od A do Z arrow Kardamon 50g owoc z łupinką
Karczoch liść 50gKarob Eko Light 250g

Kardamon 50g owoc z łupinką



Kardamon jest rośliną leczniczą i przyprawową pochodzącą z Indii. Należy do najstarszych przypraw świata - stosowana już w starożytności w Indii, Grecji i Rzymie. Świetnie komponuje się z wyrobami cukierniczymi (czekoladą, piernikami, herbatnikami) kawą (neutralizuje szkodliwe działanie kofeiny) i likierami. Polecany dla osób rzucających palenie (żucie ziarenek kardamonu zapobiega głodowi nikotynowemu). 

DZIAŁANIE

Udoskonala procesy myślowe i koncentrację, poprawia również pamięć. Ma właściwości pobudzające trawienie i stymulujące pracę serca. Eliminuje i rozrzedza śluz zebrany w oskrzelach, płucach i zatokach. Jeśli pojawią się u Ciebie kolki i wzdęcia - zacznij żuć owoc kardamonu, a przykre dolegliwości szybko znikną. Żuty odświeża też jamę ustną. Kardamon można zastosować zewnętrznie np. w przypadku krwawiących dziąseł czy bolów zębów. Przejawia właściwości wykrztuśne, więc z pełną skutecznością można przyjmować w leczeniu kaszlu,zapaleniu oskrzeli czy astmie. Nie należy zapominać, że kardamon jest świetnym afrodyzjakiem, a tym samym środkiem na impotencję. Silnie rozgrzewa.

Kardamon stosowany był tradycyjnie do łagodzenia niestrawności, likwidowania wzdęć, gazów i bólów żołądka, a także do poprawy apetytu. Obecnie kardamon spotkać można w wielu lekach i suplementach na powyższe dolegliwości.

Olejki eteryczne kardamonu bogate są w antyoksydanty, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Z tego powodu medycyna naturalna bardzo często stosuje napary z kardamonu, aby przyspieszyć powrót do zdrowia w trakcie przeziębienia lub grypy oraz w celach profilaktycznych. Powyższe cechy sprzyjają również zdrowiu zębów, dlatego nasiona kardamonu są do dziś powszechnie żute w Indiach i wykorzystywane tam w pastach do zębów. Inne tradycyjne zastosowania kardamonu to leczenie astmy, depresji i zakażeń układu moczowego, łagodzenie stanów zapalnych i redukcja stresu.

DAWKOWANIE:

Dawniej lecznicza dawka (zmielonych nasion) na poprawę trawienia wynosiła 300-600 mg 2-3 razy dziennie.

Nalewka kardamonowa 1:3 lub 1:5 – 3 razy dziennie po 5 ml doustnie; zewnętrznie do przemywania opryszczki, pleśniawek i wcierania we włosy przy łupieżu i łysieniu. Nalewką 1:3 (na alkoholu 40-60%) można wymieszać z miodem w proporcji 1:1 i stosować jako syrop wzmacniający serce, poprawiający samopoczucie i jako syrop przy kaszlu i przeziębieniu.

Napar kardamonowy: 1 łyżeczkę kardamonu rozdrobnionego (pognieconego) zalać 1 szklankę wrzącej wody lub mleka, odstawić na 30 minut, osłodzić miodem. Pić 2-3 razy dziennie po 1 szklance. Można podawać dzieciom.

Owoce należy proszkować bezpośrednio przed użyciem, ponieważ zmielone szybko tracą właściwości lecznicze.



Komentarze klientów:

Nikt jeszcze nie komentował tego produktu.
Aby napisać komentarz prosimy o zalogowanie się.





Energia, motywacja (17)

Uspokojenie, relaks (6)

Odporność (19)

Odchudzanie, oczyszczanie (18)

Przewód pokarmowy (16)

Układ oddechowy (2)

Choroba nowotworowa (6)

Serce, układ krążenia (9)

Stawy, reumatyzm (2)

Dla mężczyzn (7)

Dla kobiet (6)

Dla sportowców (3)